Меню
Меню
Кенгуру или ергономична раница - важните разлики

26.08.2021 17:09:54

Кенгуру или ергономична раница - важните разлики

Какво да имаме предвид, когато избираме

В последните години все повече марки добавят към описанията на продуктите си за бебеносене думата „ергономични”, но дали това наистина е така?

Вижте основните разлики, а ние ще опитаме да ви ориентираме какви характеристики да търсите, за да осигурите на себе си и бебето спокойни и удобни часове на разходки навън или носене у дома.

Каква е разликата между ергономичната раница и кенгуруто? Ако пише "ергономична" мога ли да спокойно да нося детето си? Тези на пръв поглед лесни въпроси всъщност причиняват сериозно объркване сред родителите.

Причината за безразборното използване на думата "ергономичен" се крие в няколко неща. Първо, информацията за анатомичните особености при развитието на бебето става все по-популярна и лесно достъпна и родителите търсят и изискват от производителите адекватни продукти, които да са съобразени със здравословното израстване на детето им. Не е чудно, че производителите откликват на това по един или друг начин. 

На второ място, въпреки доброто желание на институциите и съществуващите регулативни документи, няма ясно определени законови критерии за ергономична носилка и това позволява на производителите на различни приспособления за носене на бебе тип „кенгуру“ да ги рекламират като ергономични.

Европейският стандарт за безопасност на носилки, който при нас отговаря на БДС 13209-2, има много технически изисквания за тестване и изработка, но не указва какви точно са критериите за ергономичност. Съответно много родители, които нямат опит с бебеносенето, както и мили техни роднини, които искат да им направят подарък, попадат в капана на подвеждащата реклама и купуват носилка тип „кенгуру“. 

Как да ги разпознаем

Разгледайте снимки на продукта, като добре е това да са снимки с бебе.  

1. Ако крачетата му висят, а не са в т.нар. позиция М, имайте едно наум.

Защо това е важно?  Защото натоварва неукрепналите още мускули и кости на детето. 

В истинските ергономични раници, колената на детето трябва да са по-високо от дупето му, като то самото е седнало в плата на носилката като седалка. 

Именно широката седалка дава възможност на бебето да заеме по-естествена и удобна позиция.

При кенгуруто платката е много тясна и това оказва значително напрежение върху тазобедрените стави. 

  

Снимки: Sheffield Sling Surgery, International Hyp Dyspalsia Institute

2. Ако презрамките, които трябва да осигурят правилно разпределяне на тежестта по раменете на носещия са тесни, добавете още едно наум. Същото важи и за колана. Истински ергономичните раници имат широки, добре подплатени презрамки и колан, за да е по-удобно и ненатоварващо носенето за родителя.

  

3. Ако снимките показват бебе с гръб към родителя и обърнато напред, слагаме още едно наум. 

Има две причини носенето на бебето с гръб към носещия да не се препоръчват. 

Първата препраща към анатомичните особености на малките бебета. 

Гръбначният стълб се развива постепенно през първата година на детето.

Когато се ражда, гръбнакът му е под формата на буква С, в позата, в която е било 9 месеца. Нито един от мускулите, които спомагат за изправянето на гръбнака не е достатъчно силен.

Когато се научи да държи главата си изправена, обикновено около 3-4 месеца, кривата в горната част на гръбнака бавно се изправя и леко се извива обратно.

Когато бебето се научи да седи, обикновено около 9-ия месец, мускулите в средата на гръбначния стълб (гръдната област) стават по-силни и помагат да се поддържа гърба на бебето. 

Най-накрая, долната част на гърба се изправя и извива обратно, около 12-18 месеца, когато детето се е научило да ходи. Тогава мускулите на детето са достатъчно силни и типичната S-образна форма е достигната.

Каква връзка има всичко това с бебеносенето? 

Когато бебето е с гръб към родителя и с увиснали надолу крачета, това причинява насилствено изправяне и натоварване върху кръста и неукрепналия гръбначен стълб. Затова е важно извивката на гръбнака да отговаря на естественото развитие за възрастта, а не да бъде насилствено изправяна от твърди и неергономични носилки.

Много незапознати родители се стряскат, когато видят малки бебета в слинг и се плащат от С-образната извивка на гръбчето. Бъдете спокойни, това е естествения и правилен начин, по който бебето стои. 

Това е правилната и ергономичната позиция на гръбнака при новородените и малки бебета

Можете веднага да забележите изправянето на гръбнака и спуснатите крачета

Може би се учудвате, че за пример на правилна извивка на гръбнака при новородените сме дали снимки със слинг. Причината е много проста - за бебета до 3 мес, носенето в ергономична раница (за кенгуру да не говорим) не се препоръчва. Повече за това, може да видите в тази статия.

Но да се върнем на позицията с гледане напред. 

Втората причина да не ви съветваме да го правите е в хиперстимулацията. Ярките цветове, силните шумове, бързата смяна на обекти пред лицето могат да осигурят временно "забавление" на бебето, но не се учудвайте, ако последва неспокойна нощ и силен плач от преумореното от звукове и гледки дете. 

Вече немалко производители на ергономични раници правят модели, които позволяват и такава позиция. Но дори те изрично упоменават, че по този начин е добре бебето да се носи след навършването на 6 месеца и то за не повече от 15-20 минути на ден.

Добре де, ще попитате вие, защо след като е толкова вредно, неудобно и натоварващо сетивата, носените в кенгуру бебета често заспиват?

Според някои теории, близостта до родителя, макар в неудобна поза има силно успокояващо действие върху бебета, който чуват сърцето, гласа и дишането му. Това, съчетано с полюшването при ходене може да е причина за заспиване дори и в тази неудобна поза.  

И накрая, в един испански блог за бебеносене, попаднахме на един нестандартен експеримент, който се опитва да илюстрира по забавен начин колко неудобно е носенето в кенгуру за детето.

Ако за благото на науката решите да опитате и вие, изпратете ни снимки. Ние, въпреки любовта си към ексеприментите ще си го спестим.

А за да не спестявате на бебето си радостта от разходките, сгушено до вас, запознавайте се внимателно с продуктите, които купувате.

Желаем ви приятно бебеносене! :)

А ако искате бързо и нагледно да обясните на някого разликите - ето тази инфографика може да ви свърши работа: 

Надяваме се, че след тази статия вече се чувствате уверени в това как да различите кенгуру от ергономична раница :) 

А ако се притеснявате - обърнете се към консултантите по бебеносене и пробвайте заедно с консултант няколко вида носилки. Заслужава си!

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Бебеносене

Бебеносене

Кенгуру или ергономична раница - важните разлики

Кенгуру или ергономична раница - важните разлики

Какво да имаме предвид, когато избирамеВ последните години все повече марки добавят към описанията на продуктите си за бебеносене думата „ергономични”, Какво да имаме предвид, когато избирамеВ последните години все повече марки добавят към описанията на продуктите си за бебеносене думата „ергономични”, 2022-05-06T07:17:18+03:00 Кенгуру или ергономична раница - важните разлики

<div id="cc-m-15451465996" class="j-module n j-header "> <h3 class="" id="cc-m-header-15451465996">Какво да имаме предвид, когато избираме</h3> </div> <div id="cc-m-15451466396" class="j-module n j-text "> <p><span style="font-size: 12pt;"><em>В последните години все повече марки добавят към описанията на продуктите си за бебеносене думата &bdquo;ергономични&rdquo;, но дали това наистина е така?</em></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><em>Вижте&nbsp;основните разлики, а ние ще опитаме да ви ориентираме какви характеристики да търсите, за да осигурите на себе си и бебето спокойни и удобни часове на разходки навън или носене у дома.</em></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><em><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/1512723708.jpg" /></em></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Каква е разликата между ергономичната раница и кенгуруто? Ако пише "ергономична" мога ли да спокойно да нося детето си? Тези на пръв поглед лесни въпроси всъщност причиняват сериозно объркване сред родителите.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Причината за безразборното използване на думата "ергономичен" се крие в няколко неща. Първо, информацията за анатомичните особености при развитието на бебето става все по-популярна и лесно достъпна и родителите търсят и изискват от производителите адекватни продукти, които да са съобразени със здравословното израстване на детето им. Не е чудно, че производителите откликват на това по един или друг начин.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">На второ място, въпреки доброто желание на институциите и съществуващите регулативни документи, няма ясно определени законови критерии за ергономична носилка и това позволява на производителите на различни приспособления за носене на бебе тип &bdquo;кенгуру&ldquo; да ги рекламират като ергономични.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Европейският стандарт за безопасност на носилки, който при нас отговаря на БДС 13<span lang="EN-US" xml:lang="EN-US">209-2</span>, има много технически изисквания за тестване и изработка, но не указва какви точно са критериите за ергономичност. Съответно много родители, които нямат опит с бебеносенето, както и мили техни роднини, които искат да им направят подарък, попадат в капана на подвеждащата реклама и купуват носилка тип &bdquo;кенгуру&ldquo;.&nbsp;</span></p> <p></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Как да ги разпознаем</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Разгледайте снимки на продукта, като добре е това да са снимки с бебе.&nbsp;&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>1. Ако крачетата му висят, а не са в т.нар. позиция М,</strong>&nbsp;имайте едно наум.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Защо това е важно?&nbsp; Защото натоварва неукрепналите още мускули и кости на детето.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">В истинските ергономични раници, колената на детето трябва да са по-високо от дупето му, като то самото е седнало в плата на носилката като седалка.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Именно широката седалка дава възможност на бебето да заеме по-естествена и удобна позиция.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">При кенгуруто платката е много тясна и това&nbsp;оказва значително напрежение върху тазобедрените стави.&nbsp;</span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/pozicia-v-ergonomicna-ranica.jpg" /></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/1512723745.jpg" />&nbsp;&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/1512723772.jpg" /></p> <p><span style="font-size: 10pt;"><em>Снимки: Sheffield Sling Surgery, International Hyp Dyspalsia Institute</em></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>2. Ако презрамките, които трябва да осигурят правилно разпределяне на тежестта по раменете на носещия са тесни</strong>, добавете още едно наум. Същото важи и за колана. Истински ергономичните раници имат широки, добре подплатени презрамки и колан, за да е по-удобно и ненатоварващо носенето за родителя.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/1512723817.jpg" />&nbsp;&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/1512723827.jpg" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>3. Ако снимките показват бебе с гръб към&nbsp;родителя и обърнато напред</strong>, слагаме още едно наум.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Има две причини носенето на бебето с гръб към носещия да&nbsp;<strong>не се препоръчват.&nbsp;</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Първата препраща към анатомичните особености на малките бебета.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Гръбначният стълб се развива постепенно през първата година на детето.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Когато се ражда, гръбнакът му е под формата на буква С, в позата, в която е било 9 месеца. Нито един от мускулите, които спомагат за изправянето на гръбнака не е достатъчно силен.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Когато се научи да държи главата си изправена, обикновено около 3-4 месеца, кривата&nbsp;в горната част на гръбнака бавно се изправя и леко се извива обратно.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/1512723845.jpg" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Когато бебето се научи да седи, обикновено около 9-ия месец, мускулите в средата на гръбначния стълб (гръдната област) стават по-силни и помагат да се поддържа гърба на бебето.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Най-накрая, долната част на гърба се изправя и извива обратно,&nbsp;около 12-18 месеца, когато детето се е научило да ходи. Тогава мускулите на детето са достатъчно силни и типичната S-образна форма е достигната.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Каква връзка има всичко това с бебеносенето?&nbsp;</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Когато бебето е с гръб към родителя и с увиснали надолу крачета, това причинява насилствено изправяне и натоварване върху кръста и неукрепналия гръбначен стълб. Затова е важно извивката на гръбнака да отговаря на естественото развитие за възрастта, а не да бъде насилствено изправяна от твърди и неергономични носилки.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Много незапознати родители се стряскат, когато видят малки бебета в слинг и се плащат от С-образната извивка на гръбчето. Бъдете спокойни, това е естествения и правилен начин, по който бебето стои.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/v-sling.jpg" /></span></p> <p><span style="font-size: 10pt;"><em>Това е правилната и ергономичната позиция на гръбнака при новородените и малки бебета</em></span></p> <p><span style="font-size: 10pt;"><em><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/image-20.jpg" /></em></span></p> <p><span style="font-size: 10pt;"><em><span>Можете веднага да забележите изправянето на гръбнака и спуснатите крачета</span></em></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Може би се учудвате, че за пример на правилна извивка на гръбнака при новородените сме дали снимки със слинг. Причината е много проста - за бебета до 3 мес, носенето в ергономична раница (за кенгуру да не говорим) не се препоръчва. Повече за това, може да видите&nbsp;в&nbsp;<a href="https://shushulka.com/article/kakva-ranica-shte-mi-preporachate-za-bebe-na" title="Каква раница ще ми препоръчате за бебе на...">тази статия</a>.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Но да се върнем на позицията с гледане напред.&nbsp;</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Втората причина да не&nbsp;ви съветваме да го правите&nbsp;е в хиперстимулацията. Ярките цветове, силните шумове, бързата смяна на обекти пред лицето могат да осигурят временно "забавление" на бебето, но не се учудвайте, ако последва неспокойна нощ и силен плач от преумореното от звукове и гледки дете.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Вече немалко производители на ергономични раници правят модели, които позволяват и такава позиция. Но дори те изрично упоменават, че по този начин е добре бебето да се носи след навършването на 6 месеца и то за не повече от 15-20 минути на ден.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Добре де, ще попитате вие, защо след като е толкова вредно, неудобно и натоварващо сетивата, носените в кенгуру бебета често заспиват?</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Според някои теории, близостта до родителя, макар в неудобна поза има силно успокояващо действие върху бебета, който чуват сърцето, гласа и дишането му. Това, съчетано с полюшването при ходене може да е причина за заспиване дори и в тази неудобна поза.&nbsp;&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">И накрая, в един испански блог за бебеносене, попаднахме на един&nbsp;нестандартен експеримент, който се опитва да илюстрира по забавен начин колко неудобно е носенето в кенгуру за детето.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/1512723867.jpg" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Ако за благото на науката решите да опитате и вие, изпратете ни снимки. Ние, въпреки любовта си към ексеприментите ще си го спестим.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">А за да не спестявате на бебето си радостта от разходките, сгушено до вас, запознавайте се внимателно с продуктите, които купувате.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Желаем ви приятно бебеносене! :)</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">А ако искате бързо и нагледно да обясните на някого разликите - ето тази инфографика може да ви свърши работа:&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/1561643280.jpg" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Надяваме се, че след тази статия вече се чувствате уверени в това как да различите кенгуру от ергономична раница :)&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">А ако се притеснявате - обърнете се към консултантите по бебеносене и пробвайте заедно с консултант няколко вида носилки. Заслужава си!</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"></span></p> </div>

, ,
Сравнение на продукти