Меню
Меню
Акушерките Илона и Йоана от "Зебра" за пътеката към спокойна бременност и осъзнато раждане

26.08.2021 12:20:47

Акушерките Илона и Йоана от "Зебра" за пътеката към спокойна бременност и осъзнато раждане

Когато четете разкази на жени, раждали с Илона и Йоана от акушерски кабинет "Зебра" ще ви направи впечатление, че често се повтарят две думи – радост и спокойствие.  Нещо, което много рядко може да се чуе от раждащите в България жени.  

Днес, на Бабинден*, ви срещаме с тях, за да празнуваме и да поговорим за важните неща, свързани с подготовката, раждането и периода след него, за близостта, връзката и доверието, чрез които се постига спокойствието на раждащата жена.

Вижте на края на интервюто какво постигнаха Зебрите през 2021г.

 

-Здравейте! Защо станахте акушерки и как стигнахте до създаването на „Зебрите”?

Здравейте! Разбира се, всяка от нас си има своя история и път, по който е стигнала до това решение, но общото и при двете ни е, че сме го взели, след като сме станали майки и сме се сблъскали със системата на майчиното здревопазване в България. 

Аз (Илона) родих първото си дете през 2002 г., бебето беше недоносено и почти нямах достъп до него.  Заплашваха ме, че ще ме изгонят от болницата, защото вместо да съм на мястото си в 16 ч. за измерване на температурата, аз прекарвах време със съпруга си извън отделението. Но него не го пускаха вътре, а и двамата имахме нужда да сме заедно в тези трудни моменти.

Още тогава знаех, че нещо трябва да се промени, но ми отне време, за да взема решението да потъна в тази битка. 

Ето отговора на един от най-често задаваните им въпроси :) В сайта си те казват още: На зебрите са кръстени съвременните пешеходни пътеки. „Зебра” е пътеката, по която ще ви преведем безопасно през Вашите бременност и раждане.

Йоана подкрепяше жени по време на раждане, като дула, и беше активист за правата на жените по време на раждане няколко години преди да реши да стане акушерка.

Срещнахме се в университета и нямахме много ясна идея какво ще правим, след като завършим. В края на първия семестър Йоана каза, че се отказва и бях сигурна, че това е краят на всичко, но ето, че завършихме и вече трета година сме акушерки в единствената засегa самостоятелна акушерска практика, доколкото това изобщо е възможно у нас. 

- Разкажете ни повече за вашия модел на акушерска грижа и по какво се различава от стандартната женска консултация.

Основната разлика е във времето, което се отделя на всяка жена. Посещенията при нас продължават 1 час и времето ни стига за всичко. Жените успяват да зададат всичките си въпроси, ние успяваме на спокойствие да им отговорим.

При първото си посещение при нас жените попълват много подробен въпросник за досегашната си медицинска история. Това ни помага да не пропуснем нищо от миналото, което би могло да се отрази на бременността и раждането.

Понякога откриваме неща, които никой до този момент не е разбрал за нея. Имаме изграден алгоритъм за работа, който също много ни помага да не пропускаме важни неща. Заедно с продължителното общуване с жените, това са доста сериозни предпоставки за добър изход от бременността и раждането.

 

На страницата на "Зебра" във Facebook може да прочетете много вълнуващи и вдъхновяващи разкази на семействата, доверили се на Илона и Йоана.

Вижте ги тук.

- Една от дейностите ви е свързана с провеждането на курсове за подготовка за раждане. Какво смятате, че трябва да знаят жените преди раждане, особено ако им е за първи път?

Опитваме се да научим двойките (защото обикновено на курса присъства и партньорът на жената), че раждането е физиологичен, т.е. нормален процес за женското тяло и да не се страхуват от него.

Разбира се, не винаги успяваме, но в повечето случаи в края на курса бъдещите родители споделят, че мирогледът им се е променил. Учим ги какво може да се обърка и какви са начините за превенция на усложненията, да познават основните интервенции по време на раждане, за да не са им непознати и да се страхуват от тях, как да се грижат за бебето през първите дни, основи на кърменето и т.н. 

- Нека поговoрим за активното осъзнато раждане. Това, за съжаление, не може да се каже, че е стандартна практика в повечето АГ болници в България.

За да стане практика такъв тип раждане, то трябва да стане популярно, или по-скоро да станат ясни принципите му, и сред жените, и сред медицинските специалисти. Засега то все още е екзотика и се практикува в малко на брой частни болници, предимно в столицата.

Съдейки по общуването ни с бъдещи родители в нашия курс за подготовка за раждане, все още е доста абстрактна идеята за взимането на решения за живота и здравето ѝ от самата раждаща жена, а не прехвърлянето на цялата отговорност за това на медицинските специалисти.

По същия начин абстрактна е идеята и за медицинските специалисти. А в съвременния модел на оказване на медицинска помощ ролята на пациента е водеща. 

- И това не е единствената абстрактна за тях идея. Въпреки че съвременната медицина е медицина основана на доказателства, в България продължават да се прилагат остарели практики. В този смисъл, как виждате развитието на професията на акушерката. Има мрачна прогноза, че това е изчезваща професия?

Понеже е празник, ще опитаме да сме оптимисти, макар че нещата наистина не са никак оптимистични. Вероятно нещата ще се променят през променящите се нужди на жените, които лека полека започват да осъзнават, че не са просто пациенти в болнично заведение.

В недалечно бъдеще можем да очакваме и натиск отвън, защото резултатите ни в сферата на майчиното здравеопазване не са никак добри. Близо 50% от ражданията у нас са с цезарово сечение. Това е изключително висок процент и когато оперативните раждания не са оправдани с медицинска нужда, те излагат майките и бебетата на ненужен риск. И съвсем логично следва да се наблегне на нуждата от повече и по-добре обучени акушерки. 


През 2017г., благодарение на "Зебра" на български излезе едно прекрасно издание - "Майка ми е акушерка", на Кристи Тайнър в превод на Йоана. 

В него по един увлекателен и забавен начин се разказва за раждането, за това, от какво има нужда майката по време на раждането и за професията на акушерката. 

Приходите от книгата са предназначени за предоставяне на качествени акушерски грижи на бременни жени в неравностойно положение. 


- В тази връзка, преди няколко дни публикувахте официалната си статистика за 2017* - нивото на секцио при вас е с 1/3 по-малко от средното за страната. На какво се дърлжи това?

Ние работим с нискорискови бременни и съвсем нормално е да има по-малко цезарови сечения. Но и близостта ни с жените и останалите членове на екипа, доверието помежду ни, добрата подготовка на двойката и мотивацията със сигурност оказват влияние. 

- В модела на цялостната акушерска грижа при вас влизат и консултации след раждането. Как протичат и какво най-често искат да знаят майките?

Основно се занимаваме с кърменето. Много често то се оказва по-голямо предизвикателство, отколкото жените са очаквали. Опитваме да им оказваме помощ и подкрепа, така че да не се откажат още при първите трудности. Всички наши жени кърмят продължително бебетата си и това е едно от нещата, които ни правят много щастливи и удовлетворени от работата ни. Идния месец, съвместно с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, ще поставим началото на продължаващо обучение за преглед на новороденото от акушерка. Надяваме се, че ще има интерес, така че това да се превърне в една от специализациите за акушерките в бъдеще.

- И нещо лично - какво не знаем за вас като жени, а не акушерки? 

Сутрин, като пътуваме с колата към болницата, слушаме много силно рап! Обичаме да се забавляваме, а Йоана участва в open-mic стенд-ъп комедия за жени!

Снимка: https://www.instagram.com/zebramidwives/

Ние от Shushulka, благодарим на Илона и Йоана, и поздравяваме тях и всички акушерки, които се грижат за раждащите жени!

*Интервюто е направено и публикувано през 2018г., а днес можем само да се радваме колко по-добри са показателите за изминалата 2021г. Вижте ги:

Инфографика: Даниела Лютакова

Бременност и раждане

Бременност и раждане

Акушерките Илона и Йоана от "Зебра" за пътеката към спокойна бременност и осъзнато раждане

Акушерките Илона и Йоана от "Зебра" за пътеката към спокойна бременност и осъзна

Когато четете разкази на жени, раждали с Илона и Йоана от акушерски кабинет "Зебра" ще ви направи впечатление, че често се повтарят две думи – радост и спо Когато четете разкази на жени, раждали с Илона и Йоана от акушерски кабинет "Зебра" ще ви направи впечатление, че често се повтарят две думи – радост и спо 2022-01-08T10:34:48+02:00 Акушерките Илона и Йоана от "Зебра" за пътеката към спокойна бременност и осъзнато раждане

<p><span style="font-size: 12pt;"><em>Когато четете разкази на жени, раждали с Илона и Йоана от акушерски кабинет "Зебра" ще ви направи впечатление, че&nbsp;често се повтарят две думи &ndash;&nbsp;<strong>радост</strong>&nbsp;и&nbsp;<strong>спокойствие</strong>.&nbsp; Нещо, което много рядко може да се чуе от раждащите в България жени. &nbsp;</em></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><em>Днес, на Бабинден*, ви срещаме с тях, за да празнуваме и да поговорим за важните неща, свързани с подготовката, раждането и периода след него, за близостта, връзката и доверието, чрез които се постига спокойствието на раждащата жена.</em></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><em>Вижте на края на интервюто какво постигнаха Зебрите през 2021г.</em></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><em><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/1516573674.jpg" width="421" height="281" />&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/1516573674-1.jpg" width="169" height="199" /></em></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><b>-Здравейте! Защо станахте акушерки и как стигнахте до създаването на &bdquo;Зебрите&rdquo;?</b></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Здравейте! Разбира се, всяка от нас си има своя история и път, по който е стигнала до това решение, но общото и при двете ни е, че сме го взели, след като сме станали майки и сме се сблъскали със системата на майчиното здревопазване в България.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Аз (Илона) родих първото си дете през 2002 г., бебето беше недоносено и почти нямах достъп до него.&nbsp; Заплашваха ме, че ще ме изгонят от болницата, защото вместо да съм на мястото си в 16 ч. за измерване на температурата, аз прекарвах време със съпруга си извън отделението. Но него не го пускаха вътре, а и двамата имахме нужда да сме заедно в тези трудни моменти.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Още тогава знаех, че нещо трябва да се промени, но ми отне време, за да взема решението да потъна в тази битка.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/image-8.jpg" /></span></p> <p><span style="font-size: 10pt;"><em>Ето отговора на един от най-често задаваните им въпроси :) В сайта си те казват още: На зебрите са кръстени съвременните пешеходни пътеки. &bdquo;Зебра&rdquo; е пътеката, по която ще ви преведем безопасно през Вашите бременност и раждане.</em></span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Йоана подкрепяше жени по време на раждане, като дула, и беше активист за правата на жените по време на раждане няколко години преди да реши да стане акушерка.</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Срещнахме се в университета и нямахме много ясна идея какво ще правим, след като завършим. В края на първия семестър Йоана каза, че се отказва и бях сигурна, че това е краят на всичко, но ето, че завършихме и вече трета година сме акушерки в единствената засегa&nbsp;самостоятелна акушерска практика, доколкото това изобщо е възможно у нас.&nbsp;</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;"><strong>- Разкажете ни повече за вашия модел на акушерска грижа и по какво се различава от стандартната женска консултация.</strong></span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Основната разлика е във времето, което се отделя на всяка жена. Посещенията при нас продължават 1 час и времето ни стига за всичко. Жените успяват да зададат всичките си въпроси, ние успяваме на спокойствие да им отговорим.</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">При първото си посещение при нас жените попълват много подробен въпросник за досегашната си медицинска история. Това ни помага да не пропуснем нищо от миналото, което би могло да се отрази на бременността и раждането.</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Понякога откриваме неща, които никой до този момент не е разбрал за нея. Имаме изграден алгоритъм за работа, който също много ни помага да не пропускаме важни неща. Заедно с продължителното общуване с жените, това са доста сериозни предпоставки за добър изход от бременността и раждането.</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/image-9.jpg" />&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">На страницата на "Зебра" във Facebook може да прочетете много вълнуващи и вдъхновяващи разкази на семействата, доверили се на Илона и Йоана.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Вижте ги <a href="https://www.facebook.com/zebramidwives/">тук</a>.</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;"><strong>- Една от дейностите ви е свързана с провеждането на курсове за подготовка за раждане. Какво смятате, че трябва да знаят жените преди раждане, особено ако им е за първи път?</strong></span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Опитваме се да научим двойките (защото обикновено на курса присъства и партньорът на жената), че раждането е физиологичен, т.е. нормален процес за женското тяло и да не се страхуват от него.</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Разбира се, не винаги успяваме, но в повечето случаи в края на курса бъдещите родители споделят, че мирогледът им се е променил. Учим ги какво може да се обърка и какви са начините за превенция на усложненията, да познават основните интервенции по време на раждане, за да не са им непознати и да се страхуват от тях, как да се грижат за бебето през първите дни, основи на кърменето и т.н.&nbsp;</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;"><strong>- Нека погов</strong><strong>oрим за активното осъзнато раждане. Това, за съжаление, не може да се каже, че е стандартна практика в повечето АГ болници в България.</strong></span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">За да стане практика такъв тип раждане, то трябва да стане популярно, или по-скоро да станат ясни принципите му, и сред жените, и сред медицинските специалисти. Засега то все още е екзотика и се практикува в малко на брой частни болници, предимно в столицата.</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Съдейки по общуването ни с бъдещи родители в нашия курс за подготовка за раждане, все още е доста абстрактна идеята за взимането на решения за живота и здравето ѝ от самата раждаща жена, а не прехвърлянето на цялата отговорност за това на медицинските специалисти.</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">По същия начин абстрактна е идеята и за медицинските специалисти. А в съвременния модел на оказване на медицинска помощ ролята на пациента е водеща.&nbsp;</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;"><strong>- И това не е единствената абстрактна за тях идея. Въпреки че съвременната медицина е медицина основана на доказателства, в България продължават да се прилагат остарели практики. В този смисъл, как виждате развитието на професията на акушерката. Има мрачна прогноза, че това е изчезваща професия?</strong></span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Понеже е празник, ще опитаме да сме оптимисти, макар че нещата наистина не са никак оптимистични. Вероятно нещата ще се променят през променящите се нужди на жените, които лека полека започват да осъзнават, че не са просто пациенти в болнично заведение.</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">В недалечно бъдеще можем да очакваме и натиск отвън, защото резултатите ни в сферата на майчиното здравеопазване не са никак добри. Близо 50% от ражданията у нас са с цезарово сечение. Това е изключително висок процент и когато оперативните раждания не са оправдани с медицинска нужда, те излагат майките и бебетата на ненужен риск. И съвсем логично следва да се наблегне на нуждата от повече и по-добре обучени акушерки.&nbsp;</span></p> <hr /> <p style="font-weight: 400;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/mi-e-akuserka.jpg" width="265" height="336" /></p> <p><span style="font-size: 10pt;">През 2017г., благодарение на "Зебра" на български излезе едно прекрасно издание - "Майка ми е акушерка", на&nbsp;Кристи Тайнър в превод на Йоана.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 10pt;">В него по един увлекателен и забавен начин се разказва за раждането, за това, от какво има нужда майката по време на раждането и за професията на акушерката.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 10pt;">Приходите от книгата са предназначени за предоставяне на качествени акушерски грижи на бременни жени&nbsp;в неравностойно положение.&nbsp;</span></p> <hr /> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;"><strong>- В тази връзка, преди няколко дни публикувахте официалната си статистика за 2017* - нивото на секцио при вас е с 1/3 по-малко от средното за страната. На какво се дърлжи това?</strong></span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Ние работим с нискорискови бременни и съвсем нормално е да има по-малко цезарови сечения. Но и близостта ни с жените и останалите членове на екипа, доверието помежду ни, добрата подготовка на двойката и мотивацията със сигурност оказват влияние.&nbsp;</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;"><strong>- В модела на цялостната акушерска грижа при вас влизат и консултации след раждането. Как протичат и какво най-често искат да знаят майките?</strong></span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Основно се занимаваме с кърменето. Много често то се оказва по-голямо предизвикателство, отколкото жените са очаквали. Опитваме да им оказваме помощ и подкрепа, така че да не се откажат още при първите трудности. Всички наши жени кърмят продължително бебетата си и това е едно от нещата, които ни правят много щастливи и удовлетворени от работата ни. Идния месец, съвместно с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, ще поставим началото на продължаващо обучение за преглед на новороденото от акушерка. Надяваме се, че ще има интерес, така че това да се превърне в една от специализациите за акушерките в бъдеще.</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;"><strong>- И нещо лично - какво не знаем за вас като жени, а не акушерки?</strong>&nbsp;</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Сутрин, като пътуваме с колата към болницата, слушаме много силно рап! Обичаме да се забавляваме, а Йоана участва в&nbsp;open-mic&nbsp;стенд-ъп комедия за жени!</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/zebra.jpg" /></span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 10pt;"><em>Снимка: https://www.instagram.com/zebramidwives/</em></span></p> <h3 class="" id="cc-m-header-15613510396">Ние от Shushulka, благодарим на Илона и Йоана, и поздравяваме тях и всички акушерки, които се грижат за раждащите жени!</h3> <p>*Интервюто е направено и публикувано през 2018г., а днес можем само да се радваме колко по-добри са показателите за изминалата 2021г. Вижте ги:</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/zebri-2021.jpg" /></p> <p><span style="font-size: 8pt;">Инфографика: Даниела Лютакова</span></p> <p></p>

,
Сравнение на продукти