Aug/25/2021

Четвърти триместър - що е то?

Чували ли сте термина „четвърти триместър“?

Първите три триместъра, бебето прекарва в корема на мама – на топло, тихо, спокойно място, където чрез пъпната връв получава храна по всяко време на денонощието.

А после с раждането излиза в един много по-струден и ярък свят, за който още не е готово. За разлика от другите бозайници, човешките деца се раждат... недоразвити. При тях, терморегулацията все още не е развита, те не могат да си държат главичката изправена, не могат да контролират движенията на ръчичките и крачетата. 

Четвъртия триместър е за да дадем на бебето тези още 3 месеца, в които да го обгрижваме, както когато е било в утробата.

Да го гушкаме постоянно, да го кърмим на поискване, да му позволяваме максимално дълго да е в контакт с нас, да чува сърцето ни, да усеща топлината на тялото. 

Не, то няма да се разглези, няма да започне да ни манипулира. То просто има нужда от постоянна физическа близост и сигурност.

Ако погледнете към първите месеци от тази гледна точка, не ви ли се струва странно, че все още съществуват очаквания бебето да бъде приучено на режим, в който да се храни на 3 часа, да спи отделно, да си лежи самичко...

Четвъртия триместър не е само за адаптацията на бебето към околния свят, а и период, в който родителите да опознаят малкото човече, да създадат връзка с него, да се научат да опознават нуждите му и как да отговарят на тях.

През този период, а и не само, от голяма помощ за родителите е бебеносенето. 

Когато носите новороденото си бебе в слинг, вие пресъздавате условия, близки до утробата - с леко поклащане и движение, и усещайки близостта на мама, чувайки сърцето й, бебето е спокойно.

То спи и наддава по-добре, по-леко преодолява коликите, а това кара и вас да се чувствате по-спокойна и уверена. 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Бременност и раждане

Бременност и раждане

Четвърти триместър - що е то?

Четвърти триместър - що е то?

Чували ли сте термина „четвърти триместър“?Първите три триместъра, бебето прекарва в корема на мама – на топло, тихо, спокойно място, където чрез пъпната Чували ли сте термина „четвърти триместър“?Първите три триместъра, бебето прекарва в корема на мама – на топло, тихо, спокойно място, където чрез пъпната 2021-09-16T13:16:46+03:00 Четвърти триместър - що е то?

<p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Чували ли сте термина &bdquo;четвърти триместър&ldquo;?</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Първите три триместъра, бебето прекарва в корема на мама &ndash; на топло, тихо, спокойно място, където чрез пъпната връв получава храна по всяко време на денонощието.</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">А после с раждането излиза в един много по-струден и ярък свят, за който още не е готово.&nbsp;За разлика от другите бозайници, човешките деца се раждат... недоразвити. При тях, терморегулацията все още не е развита, те не могат да си държат главичката изправена, не могат да контролират движенията на ръчичките и крачетата.&nbsp;</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Четвъртия триместър&nbsp;е за да дадем на бебето тези още 3 месеца, в които да го обгрижваме, както когато е било в утробата.</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Да го гушкаме постоянно, да го кърмим на поискване, да му позволяваме максимално дълго да е в контакт с нас, да чува сърцето ни, да усеща топлината на тялото.&nbsp;</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/1588582055.jpg" /></span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Не, то няма да се разглези, няма да започне да ни манипулира. То просто има нужда от постоянна физическа близост и сигурност.</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Ако погледнете към първите месеци от тази гледна точка, не ви ли се струва странно, че все още съществуват очаквания бебето да бъде приучено на режим, в който да се храни на 3 часа, да спи отделно, да си лежи самичко...</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Четвъртия триместър не е само за адаптацията на бебето към околния свят, а и период, в който родителите да опознаят малкото човече, да създадат връзка с него, да се научат да опознават нуждите му и как да отговарят на тях.</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">През този период, а и не само, от голяма помощ за родителите е бебеносенето.&nbsp;</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Когато носите&nbsp;новороденото си бебе&nbsp;в&nbsp;слинг, вие пресъздавате условия, близки до утробата - с леко поклащане&nbsp;и движение, и усещайки близостта на мама, чувайки сърцето й, бебето е спокойно.</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">То спи и наддава по-добре, по-леко преодолява коликите, а това кара и вас да се чувствате по-спокойна и уверена.&nbsp;</span></p> <p style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25740/files/image/1588582491.jpg" /></span></p>

Сравнение на продукти